tiistai 11. joulukuuta 2012

Materiaalituntemus: viskoosin myyntipuhe

Viskoosin ominaisuuksia


Viskoosi kuuluu muuntokuitujen ryhmään. Muuntokuidut ovat sellaisia luonnonmateriaaleista, yleensä selluloosasta, saatavia kuituja, joita on muokattava jotta ne saadaan käyttökelpoiseen muotoon.

Viskoosia on montaa erilaista ja niitä määrittävät raaka-aineen alkuperä (eli mistä puusta massa on saatu), eri käsittelyt viskoosin valmistuksessa, venytyskerrat ja venytystapa, sekä viimeistyskäsittelyt. Viskoosista saadaan kuitua niin vaatteisiin, vanuksi, imukykyisiin hygieniatuotteisiin, mattokuituihin, teollisuuskoneisiin ja autonrenkaisiin. 

Viskoosi on normaalisti kellertävän läpikuultava ja valkaistuna valkoinen. Normaalia kiiltoa voidaan poistaa lisäämällä himmennintä.

Verrattuna puuvillaan:
- viskoosi on suunnilleen samanpainoista puuvillan kanssa, koska tiheys on samaa luokkaa
- viskoosi on märkänä vähemmän lujaa kuin puuvilla
- viskoosi rypistyy enemmän kuin puuvilla ja pitää muotonsa puuvillaa huonommin
- viskoosi kestää hometta
- viskoosia eivät syö tuhohyönteiset
- viskoosi palaa reippaasti kuten puuvillakin
- viskoosi pitää silittää alhaisemmalla lämmöllä kuin puuvilla, vain n. 150 asteisella raudalla

Viskoosi voidaan käsitellä palonsuoja-ainein.

Samoin viskoosi voidaan valmistuksen aikana jo värjätä jolloin väri on sitoutunut molekyylitasolla kuituun. 

Viskoosin valmistus on perustavanlaatuisesti tyypillinen muuntokuitujen valmistusprosessi:

1. Raakaaineesta kehruuliuoksen valmistaminen: 

Puunjalostustehtailta tuleva selluloosa (esim. koivu, kuusi, eukalyptus) käsitellään jotta siitä saadaan yhtenäinen juokseva ja selluloosapitoisuudeltaan puhdas liuos. Merserointi natriumhydroksidilla, esikypsytys jossa liuos reagoi ilman hapen kanssa, sekä rikitys joka muuttaa alkaaliselluloosan selluloosaksantaatiksi. Raaka-aine ei enää ole silkkaa selluloosaa.

2. Liuoksen notkeuttaminen

Liotuksessa selluloosaksantaatti lasketaan jälleen natriumhydroksidiliuokseen ja sekoitetaan voimakkaasti. Nyt syntyy viskoosi, oranssikeltainen liuos, jonka mukaan kuitu on saanut nimensä. Jälkikypsytyksessä annetaan seoksen seistä huoneenlämmössä jopa vuorokausi, ja kehrättävyys paranee. Suodatuksen ja ilmanpoiston aikana liuoksesta poistetaan epäpuhtaudet.

3. Kuidun kehrääminen

Massa puristetaan kehruusuulakkeen läpi, ja kehruuliemen molekyylit muuttuvar jälleen selluloosaksi. Tämä edestakainen muuttuminen on myös termin regenerated fibre taustalla. Kuituja voidaan vielä jälkikäsitellä.

Viskoosista voidaan tehdä sekä katkokuituja että filamentteja. Katkokuidut myydään paaleissa kuten selluloosa, ja filamentit keloilla. Katkeet valmistetaan yleensä muihin kuituihin sekoitettavaksi, esim. puuvillan, ja kohdekuidun pituus määrää, miten lyhyiksi viskoosikatkeet leikataan. Viskoosifilamentti voi olla lähes miten pitkä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti