keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Etanoita ja mustesieniä osa 4: paino ja kiinnitys

Väri kiinni kankaseen: painaminen ja mankelointi


Yhtälö on oikeastaan hyvin helppo: tarvitaan kangas, siihen painettava väri, seula jonka läpi väri painetaan toivottuun kuvioon, ja raakeli, jolla väri vedetään. Väriä voi toki purkista kauhoa lusikalla ja kauhalla myös ylimääräisen värin saa pois.



Apupöytää pidän aivan ehdottomana tässä hommassa: kankaalle ei voi laskea mitään, jotta siihen ei tulisi tahroja, eikä trykkityykin peittämälle painopöydällekään. Pahin vahinko olisi laskea maalin tahrimat tavaransa vieressä painavan toverin kankaan päälle. Tähän siis mielummin apupöytä, ja sen voi vielä ensin peittää käsipaperilla, jotta pöytään ei tule sotkua.


Väri annostellaan (HUOM! ennakkoon kohdistetun!) seulan värivaraan. Tämä on viimeinen tilaisuus vielä korjata kohdistusta jos seulaa pitääkin siirtää vaikka puoli senttiä jotta se oikein menee oikein. Mutta kaikki kohdistukset ja raportin sovittamiset kannattaa ehdottomasti tehdä kuivan seulan kanssa ennen väripurkin kannen avaamistakaan.

Varoittava esimerkki eli älä tee kuten minä teen vaan kuten minä sanon.

Teipeistä näkee kohdistukseen tarvitsemani merkinnät.


Väri vedetään n 2 kertaa raakelilla seulan reunasta reunaan, esim. kerran alhaalta ylös ja kerran takaisin ylhäältä alas. Mustesieni-kankaaseen riitti tosiaan 2 vetoa ja samaten Crème-kankaan etsiväriin ja tavallisiin väreihin. Kankaasta ja seulan kuviosta riippuen vetoja saattaa tarvita myös 3-4.

Ylimääräisen värin voi värivarasta ja raakelista kaapia kauhalla takaisin purkkiin. VASTA TÄMÄN JÄLKEEN nostan seulan pois. Jso hyvin käy, en joudu sitä vielä heti pesemään vaan voin painaa sillä vielä toisen kerran. Mustesienen seulat olivat tässä suhteessa uskollisia mutta Crème-kankaan seulojen kanssa jouduin käymään yhtenään, jopa yhden painamisen jälkeen pesualtaalla. Pesemiseen ja kuivaamiseen kului rutosti aikaa.


Joskus voi käydä näinkin. Väri ei kiinnittynyt, koska sitä ei ollut tarpeeksi. 
Kankaan painaja on yrittänyt olla liian säästäväinen. Ei onnistunut!

Kun kangas on painettu, annetaan sen hetki kuivua. Minä tein näin: kun en enää nähnyt kankaan pinnassa selvästi erottuvia märkiä kohtia jotka saattaisivat tahrata ympäristöä, nostin kankaan kuivumaan keppiin painopöydän ylle.


Mankelointi

Kuumassa mankelissa kierrättämällä väri kiinnittyy kankaaseen lopullisesti. Puuvilla- ja pellavakankaiden mankelointi on lämpötilaa kohottavaa puuhaa, koska kangas pitää käyttää n. 10 kertaa mankelista läpi.

Mankeliin voi onneksi kaksikin kangasta panna yhtä aikaa pyörimään. Kohdepoisto ei tunnu toimivan erityisen hyvin erityisesti reaktiiviväreillä värjättyjen kankaiden kohdalla, koska löyhkä on järkyttävä. 




Pian on jo valmista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti