keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Etanoita ja mustesieniä osa 3: seulan valmistus

Miten painokuvaseula syntyy

Painoin kaikki kankaat valotuksella valmistettavalla seulalla. Seuloja minulla oli yhteensä kuusi.



Painokuvaseulan koko

Kokoon vaikuttaa pinettavaksi halutun kuvan koko. Seulassa pitää olla jonkin verran värivaraa.

Mustesieni-kankaan seulat olivat molemmat saman kokoisia, NO 4 N2. Crème-kankaaseen käytin kolmea No 2 42 kokoista seulaa sekä yhtä hieman pienempää.

Seula, jossa on yhä edellinen kuvio paikallaan, pitää pestä jota värien jäämät ja rippeet saadaan pois.


Emulsionpoisto

Sen jälkeen tehdään emulsionpoisto emulsionpoistoaineella. Pregasol on kirkkaan roosaa hyytelöä, jota voi reippaalla kädellä (toki hansikoidulla) levittää seulaan ja harjata sitä pyörivin liikkein emulsionpoistoon eksklusiivisesti tarkoitetulla harjalla. Huuhtelu vedellä ja pesuharjalla kunnes kaikki käsipelillä irtoavat rippeet ovat irronneet, jolloin loput irrotetaan painepesurilla pesemällä. Painepesuri on villi laite joka pitää kovaa meteliä ja kuulosuojaimet ja suojalasit ovat asiaankuuluvien muiden suojaimien kuten pitkän esiliiinan ja kumihansikkaiden lisäksi olennaiset.

 Tämän jälkeen annoin seulojen yleensä kuivua itsestään ennen seuraavaan työvaiheeseen siirtymistä. Todennäköisesti askartelin sillä välin tyylikortteja aikani kuluksi.



Rasvanpoisto 

Rasvanpoisto tehdään kuivalle seulalle. Rasvanpoistoaine on nimeltään Kiwo Mesh ja sille on Pregasolin tavoin oma levitysharjansa, jota ei saa käyttää mihinkään muuhun. Harja pitää huuhdella huolellisesti samoin kuin seula, eikä seulakankaaseen saa tämän jälkeen koskea, koska käsissä oleva rasva haittaa emulsion levitystä.

Rasvanpoiston jälkeen seuraa jälleen kuivaaminen. Seulani ilmakuivuivat itsekseen samalla kun muokkailin kuvia painokelpoisiksi.


Emulsion levitys pimiössä

Emulsion levitys on jännää puuhaa, joka tehdään pimiössä, koska valotusemulsio on nimensä mukaisesti valoherkkää. Aine, Azocol, on vihreää mutta näyttää pimiön keltaisessa valossa siniseltä. Se asuu ämpärissä jääkaapissa vuorokauden ympäri.

Emulsio levitetään metallikourulla seulaan. Vedin emulsiota ensin sisäpuolelle kahdesti, sitten ulkopuolelle, ja tarkistin tuloksen valoa vasten. Mitä isompi seula, sitä enemmän seulaa pitää tasapainotella yhdellä kädellä apupöytää vasten, joten ison seulan kanssa voi vaikka kuivaharjoitella ensi alkuun seulan käsittelyn liikkeitä.


Emulsion kuivuminen

Emulsion pitää levityksen jälkeen kuivua vähintään tunti. Pisimpään jätin kuivauskaappiin ensimmäisen emulsioidun seulani, torstaipäivästä maanantaiaamuun, ja silloin ylemmällä vetohyllyllä olleesta seulasta oli tippunut emulsiopisaroita, jotka pilasivat seulani pinnan. Ongelma on aika yleinen. Tästä lähtien jätin seulan kuivumaan vasta päivän päätteeksi ja pyrin sijoittamaan ne niin, että seulani olisivat esim. alimmassa vetolaatikossa. Parhaimmillaan minulla on yhteensä 5 seulaa yhtä aikaa kuivumassa kaapissa.


Emulsion on herkkää ja sillä on riski mennä pilalle

  1. Valoherkkyys, eli väärällä hetkellä avattu ovi, saattaa valottaa seulaa
  2. Emulsiopisarat yhtä aikaa kuivuvista seuloista kaapissa

Miten kuva siirtyy tulostetulta kalvolta emulsioseulaan: valotus

Ennen valotushuoneeseen menoa kalvolle tulostettu kuva teipataan seulan pohjaan. Kuva kannattaa jo teippausvaiheessa sovittaa mahdollisimman keskelle seulaa niin että tilaa jää yhtä paljon molemmilla vastakkaisille reunoille.

Jos sillä hetkellä ei ole muistiinpanopaperia mukana, voi aina kirjoittaa yläreunan ja alareunan sekä vasemman ja oikein reunan sentit muistiin esimerkiksi kämmenselkäänsä. Siinäpähän näkyvät kätevästi eikä tarvitse etsiä mitään paperilappusia.

Valotushuone on jännittävä paikka, jossa työskennellään keltaisessa valossa silloin, kun emulsio on vielä valottamatta. Seula asetetaan lasiselle pöydälle, seulan puukehykseen kosketuksiin asetetaan maadoittava kuparilanka, ja muovipäällysteinen kehys, raami, suljetaan ja imu käynnistetään. Imu kiinnittää seulan tiukasti paikoilleen, jonka jälkeen lasipöytä kehyksineen kaikkineen käännetään seisomaan pystysuoraan. Tässä voi vielä esim. tarkistaa että onko kuparilanka paikallaan.

Seula on nyt UV-lamppua vastapäätä ja seulan emulsiokerroksen ja lampun kirkkaan valon välissä on kalvolle tulostettu kuva. Kaikki emulsio, johon valo osuu, reagoi säteilyyn ja kuivuu. Kuvakalvon takana suojassa oleva emulsio ei reagoi ja on hetken kuluttua valmista pestäväksi pois.

Valolampun pitää antaa paistaa itsekseen, joten huoneesta pitää poistua ja ovi sulkea valotuksen ajaksi. Metelistä voi päätellä, että valotus on käynnissä, ja n 3 min kuluttua lamppu sammuu. Sen jälkeen pöydän voi käydä kääntämässä takaisin vaakatasoon ja imun sammuttaa. Imu päästää hiljakseen pienen odottelun jälkeen irti seulasta.

Valotetun seulan pesu

Seula kostuteaan viileällä vedellä jotta reagoimaton emulsio pehmenee. Käsisuihkulla huljuttamalla ja vähän harjaamalla valottumaton emulsio peseytyy pois ja seulaan ilmestyy siniselle emulsiopohjalle silkistä läpi näkyvä kuvio. 


Seula on valmis käytettäväksi, kunhan sen antaa kuivua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti