perjantai 26. huhtikuuta 2013

Päivän tähtitehtävä!: ekologisuus ja minimalismi

  Varmasti suosikkitehtäväni tähän mennessä!
 
Tähtitehtävät tälle päivälle
1. Mitä tarkoittaa ekologisuus ja kuinka se näkyy ammattialallasi? Etsi 5 näkökulmaa käsitteeseen. Kerro näkökulmat blogissasi littenä kuvamateriaalia. Kokoa kuvat pinterestiin omaksi tauluksi.
Tässä tehtävässä kannattaa käydä pienryhmäkeskusteluja ja tietenkin googlettaa.

2. Mitä mahtaa oikeasti tarkoittaa minimalismi? Lue aluksi wikipediasta käsitteen määrittely ja keskustele aiheesta kaverin kanssa.
Tutki aihetta laajasti eri taiteilijoiden, muotoilijoiden ja taiteenalojen näkökulmasta.
Laadi aiheesta monipuolinen taulu pinterestiin.
Etsi mielestäsi minimalistisin tekstiili ja sisustusesine/tuote. Esittele valintasi perusteluineen blogissasi.
 
 
  
  

 Ekologisuus ja tekstiiliala

1. mahdollisimman vähän luontoa kuluttavat materiaalit, esim. luonnonkuidut joiden kasvatus aiheuttaa mahdollisimman vähän päästöjä, vedenkulutusta, lannoitepäästöjä, sadonkorjuupäästöjä, kuljetuspäästöjä

2. mahdollisimman pieni määrä materiaaleja, jotka kuluttavat luontoa, esim. keinokuitujen kierrätys, polyesterin sulatus, pet-pulloista tehdyt vaatteet

3. jätteen minimointi, esim. zero waste-tekniikat

4. käytettyjen materiaalien kierrätys, esim. Globe Hopen slogan "the world does not suffer from lack of material"

5. kulutuksen vähentäminen, ostolakot (joihin liittyen, omaisuutensa vähentäminen pois heittämällä harvoin on ekologista, eli karsiminen, re-organising, ja paljoudesta luopuminen voivat olla todella epäekologisia, jos se tarkoittaa, että tavarat viedään kaatopaikalle tai säilötään jonnekin)

6. laatuun ja kestävyyteen panostaminen










Tietoa ekologisista tekstiileistä tarjoaa Vihreät vaatteet.com joka on Anniina Nurmen (Nurmi Design / Nurmi Clothing) projekti, m.m:

 Mitä tarkoittaa ekologinen vaate?

Tekstiilinkierrätystä: HAMK / forssa

Korjaa, kunnosta ja huolla: Nuukuusviikot: Miten tavarat, vaatteet ja muut käytössä kuluvat saa kestämään pidempään.



  

 

Ekoaiheinen tauluni Pinterestissä: http://pinterest.com/rithrin/ecology/





Minimalismi

Wikipedia kertoo:

Minimalismi (engl. Minimal Art tai Minimalism) on abstraktin taiteen suuntaus muun muassa kuvataiteessa, muotoilussa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja elokuvassa, jossa pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan ja karsimaan ilmaisu turhista rönsyistä.
Minimalismi muistuttaa konstruktivismia siinä, että taide pitäisi tehdä nykyaikaisista, teollisista materiaaleista. Minimalistit tekivät teokset tyypillisesti hyvin yksinkertaisista geometrisista hahmoista, kuutioista ja neliöistä. Useat minimalistiset teokset tutkivat materiaaliensa ominaisuuksia. [1] Lähde: Simon Wilson ja Jesica Lack: The Tate Guide to Modern Art Terms, s. 128-129. , 2008.
 
"Sanalla tarkoitetaan yleensä myös kaikkea niukkaan, vähäiseen tai pieneen viittaavaa, vaikka minimalistiset taideteokset eivät useinkaan ole pienikokoisia." (korostus rittiksen)

"... Minimalistinen taide syntyi Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälissä. Suuntaus alkoi suunniteltaessa kolmiulotteisia esineitä, joissa pyrittiin yksinkertaisuuteen ja selkeyteen. Se voidaan nähdä sen abstraktin idean jatkeena, että taiteella pitäisi olla oma todellisuutensa, eikä sen pitäisi olla jonkun muun asian jäljitelmä. [2] Lähde: Simon Wilson ja Jesica Lack: The Tate Guide to Modern Art Terms, s. 128-129. , 2008.
 



"Monet minimalistiset teokset on tuotettu erityisesti näyttelytilaa varten, eikä niitä voi siirtää, joten minimalistinen taide teki tietä installaatiolle. ..."

"Taiteen tekemiselle minimalismilla on ollut suuri vaikutus. Se toi esiin sarjallisen työskentelytavan, jossa taiteilija työstää useita teoksia samanaikaisesti. Minimalismille on myös tyypillistä, että taiteilija vaihtelee muuttaen eli varioi muotoja tai toistaa yhtä muotoa."



 
Piet Mondrian, Fox Trot Lozenge Composition with Three Black Lines

kuva linkistä http://www.artphil.co.kr/3.edu/images/Painting/Mondrian/pages/Fox%20Trot%20Lozenge%20Composition%20with%20Three%20Black%20Lines.htm



Hyvä esittely minimalismista suuntauksena

 http://www.theartstory.org/movement-minimalism.htm

 

Taiteilijoita


Carl Andre: Equivalent VII
Donald Judd: The Judd Foundation ja taiteilijaprofiili Museum of Modern Artissa
Richard Serra: Valtion Taidemuseon kokoelmissa
Sol LeWitt: näyttely Mass MoCAssa, Lisson Galleryssa, ArtNetin taidehuutokauppalistassa
Ellsworth Kelly: MoMan profiili,
Arkkitehtuuri: Ludwig Mies van der Rohe


Pinterest-tauluni: http://pinterest.com/rithrin/minimalism/








 
Piet Mondrian: Composition No. 1: Lozenge with Four Lines, 1930.




Minimalistisin tekstiili

 


Woodnotes, Veil-verho, suunnitellut Ritva Puotila.

Valitsin tämän verhoksi ja tilanjakajaksi sopivan tekstiilin, koska se uusintaa minimalismin periaatetta "ei enempää pois otettavaa". Neulotussa paperinarussa yhtä tärkeää kuin valo, jonka se päästää läpi, on se suoja, jonka verho luo.



Tuotetiedot

Laatu: käsinneulottua 100% paperinarua
Koot: 130x240 ja 130x290 cm
Muita kokoja saatavana tilauksesta.





Minimalistisin kaluste/sisustusesine

 

... mahtuu taskuun!



ChairlessMilan-8.jpg

Chairless, tuoliton istuin.


"This piece of fabric is the last boundry, before the noun „chair“ becomes the verb „sitting“. The design is unreduceable. Inspired by the "chair" of the Ayoreo-Indians in Paraguay, the seating tool Chairless has been developed in cooperation work of architect and designer Alejandro Aravena and the business Vitra." "... a seating tool for the modern nomad."


ChairlessMilan-3.jpg



Lähteet:
Cool-hunting: Chairless, Vitra's chair that fits in your pocket
Connox: Chairless
Vitra: Chairless by Alejandro Aravena




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti